”Vansinnigt hur långt det har gått”

Äventyraren och fotografen Oskar Kihlborg föreslår nya metoder för att övertyga medborgarna om att hålla rent i haven.

– 2050 kommer det att vara lika mycket plast som fisk i vattnet om vi inte gör något radikalt. Att städa stränder måste bli mer sexigt, sier Kihlborg til Bohusläntidningen.

Men de som hörde hans föreläsning var förstås redan övertygade. I EU-projektet Ren kustlinje som nu sparkar igång deltar kustkommuner i Danmark, Norge och Sverige, avfallsbolag, universitet, hav- och forskningscenter, stiftelser som Håll Sverige rent och privata aktörer. I förra veckan drog 80 delegater på Smögens havsbad upp strategier för det fortsatta arbetet.

– Att inte skräpa ner var en självklarhet när jag växte upp på 70- talet, berättar Oskar. Man ska inte slänga skräp i naturen och man ska ta med skräp som man hittar hem.

Nu i sin yrkesroll som äventyrare har han insett att alla inte tänker likadant. På Himalaya, på Mount Everest, ligger det skräp som bergsklättrare burit dit. 2014 var han med och städade på Kebnekaise.

– Vem slänger skräp på Sveriges högsta berg? Stoppar in hoprullade förpackningar från frystorkad mat under en sten? En överlagd handling – medveten nedskräpning. Och se runt kusterna här. Det är vansinnigt hur långt det har gått, säger Oskar.

Oskars egen medvetenhet kom när han och en kompis dök i fjärdarna runt Stockholm och såg mögel på bottnen.

– Folk i allmänhet vet inte att det ser ut så här. Vi måste kommunicera tillståndet i havet bättre.
Oskar har varit med i olika projekt.
– Alla är som starkast när de är sig själva. När jag fick reda på att Sveriges enda forskningsfartyg skulle skrotas och det behövdes ett nytt så tänkte jag – vad kan jag göra? Jo, skapa ett äventyr som ger publicitet och pengar.

Så 2011 rodde han solo från Stockholm till Åbo i samarbete med Stockholms universitet. Universitetet fick 100 miljoner kronor av en stiftelse för Östersjöforskning. Sedan har ”rädda miljö-projekten” kommit slag i slag.

– Ni står inför utmaningen att ta hand om havet här utanför. Man måste gå på bred front och sprida ut budskapet till allmänheten på ett bra sätt. Vi måste tänka annorlunda, utanför boxen vara kreativa, innovativa.
– Har någon spelat spel med barn? De vill vinna – vuxna vill sätta upp regler. Barnen prövar att bryta reglerna. Går inte det här så prövar vi det här. Ta efter barnen och sluta med förutfattade meningar.
– Vi kan starta en lavin. Tillsammans har vi kraft.

Han jämför med ekotrenden.

– Det går knappt att hitta en icke ekologisk banan i butikerna längre.

Saken ble først publisert i Bohusläntidningen.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter