Strandstädare skräpar ner mindre

Att städa stränder gör dig mindre benägen att skräpa ner. Det (kanske inte så förvånande) resultatet visar en studie som Håll Sverige Rent gjort med frivilliga och ”ofrivilliga” strandstädare.

Skräpplockardagar utmed Västkusten har blivit ett årligen återkommande vårtecken som brukar samla hundratals personer. Och den har också legat till grund för en mängd studier. Där har man fått fram: 

Att det vanligaste skräpet som plockas upp är en plastpåse.
Att det på en hundra meter lång strandssträcka finns 1.148 stycken skräp.
Att i de fall där skräpets ursprungsland gått att utläsa kommer det vanligen från Danmark, Polen eller Tyskland.

Städning ger insikt
Men att delta i strandstädning påverkar också männsikor. Stiftelsen Håll Sverige Rent har gjort ett 50-tal djupintervjuer med människor som deltagit i strandstädning frivilligt eller genom aktiviteter anordande av arbetsgivare. Efter dem drar de slutsatsen att skräpplockning leder till en insikt om problemet med nedskräpning, vilket leder till ett ändrat beteende. Alltså, de skräpar ner mindre.

– Man ser konsekvensen av när man som individ skräpar ner, att det faktiskt får följder och att det är ett stort problem. För ofta när man kommer till en strand på Västkusten kan kommunen redan ha varit ute och städat. Då ser man inte det och då kan det vara svårt att koppla att jag själv har en del i det hela, säger Elin Leander, projketledare och marinbiolog på Håll Sverige Rent.

Skräp till midjan
Kaj Bengtsson har strandstädat i hela sitt liv. Från början bara privat men genom jobbet som båtförare i Strömstad kommun ingår städning och även upphämtning av det som frivilligorganisationer samlat ihop.

– Det är bra att de finns, att sommarstugeföreningar och så går ihop. Det har blivit mycket bättre på sistonde. Det gör skillnad, absolut.

Det har hänt att han gått i land på stränder där skräpet stått honom till midjan - och han ser inget slut på det.

– Nej, det tror jag inte. Det är nog här för att stanna, om de inte hittar på något att ersätta plasten med. Något som kan brytas ner naturligt, säger han.

Interaktiv städkarta
Nu på lördag arrangeras strandstädning på flera håll, bland annat i Strömstad och Tanum. Kommunerna därifrån och ned till Kungsbacka har gemensamt tagit fram en strandstädningskarta där organisationer och privatpersoner kan markera var det behövs städa och var det redan är gjort. Där finns det idag övervägande rödflaggade stränder, alltså i behov av städning.
Elin Leander, från Håll Sverige rent, upplever att intresset för strandstädning är större i år.

– Vi ser ju att i år har vi ännu fler anmälda, jag tror dels att det är för att frågan uppmärksammats och för att det går att påverka, det går ju att vara med och städa.

Artikkelen ble først publisert på SVT.se.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter