Sten Helberg nominert til Østfoldprisen

Sten Helberg og Kystlotteriet blant de tre siste kandidatene til Østfoldprisen. Kan vinne 100.000 kroner.

For et par år siden ruslet Fredrikstad-mannen Sten Helberg bortover svaberget på Hvaler og så utover havet. Akkurat slik han gjorde da han var en liten guttunge. Solen skinte og bølgene bruste, men ikke alt var sommeridyll denne dagen. 

Tomflasker, q-tips, metallbokser, plastflasker og annet søppel lå strødd bortover strendene og mellom svabergene. Helberg, som alltid har vært glad i havet, og alltid har vært bevisst overfor marin forsøpling, forsto at dette problemet var ødeleggende for mer enn feriebilder og reklamekampanjer. 

– Jeg er en mann som er veldig glad i havet. Det har jeg alltid vært, helt siden oppveksten. Jeg har lekt i fjæra med marin forsøpling siden jeg var en liten gutt, men da hadde jeg et litt annet forhold til det enn det jeg har i dag. Men jeg har alltid vært bevisst på marin forsøpling. Helt siden jeg var guttunge. Nå er jeg derimot mer bevisst på hvor tragisk dette er for havet. Derfor har jeg brukt mye tid på å rydde strender i voksen alder, forteller Helberg.

Marint avfall er en av de største pågående naturkatastrofene. Minst fem billioner plastbiter flyter rundt i havet. Det er svimlende 5 000 000 000 000. Det blir knapt mer håndgripelig når vi ser på hvor mye plasten veier; nesten 269 000 tonn. Det tilsvarer omtrent vekten av 60 000 fullvoksne elefanter, eller 15 000 busser.

Nettopp derfor startet Sten Helberg prosjektet Kystlotteriet. Kystlotteriet er et samarbeid mellom lokalbefolkningen, lokalt og regionalt næringsliv samt ulike sponsorer og samarbeidspartnere som tar sikte på å rydde kystlinja for marin forsøpling og gi det ny verdi gjennom premiering.

– Det gir en helt unik følelse å bidra med det her. Jeg er ute i naturen, ved havet, der jeg trives best. Det vi ønsker å få til med prosjektet er at alle tar med litt hver gang. Det trenger ikke alltid å være store containere. Hvis alle bidrar litt, så utgjør det en stor forskjell. Ta deg en tur i fjæra, titt ned, stopp opp litt og se hva som ligger nede ved beina dine. Det ligger over alt. I store og små mengder. Ta med litt i lommene, alt hjelper. Hadde 10% av alle Hvalers 40 000 hytteturister ryddet en sekk i året, så hadde det vært 4000 sekker, noe som igjen utgjør 40 tonn. Det er ikke så mye som skal til. Hvis alle hadde ryddet en tiendedels full søppelsekk, så hadde vi ordnet dette her, oppfordrer prosjektlederen.
 

I år er Sten Helberg nominert til Østfoldprisen 2017. En pris som gis til en person eller en organisasjon som har satt Østfold på kartet i positiv forstand. Premien er på 100 000 kroner. I nominasjonen av Helberg sto det dette: 

«Han har satt forurensingen i havet og i kystlandskapet på kartet både i Østfold. nasjonalt og internasjonalt. En verdig kandidat til Østfoldprisen. En ekte ildsjel, og med en fantastisk innsats for opprydding langs strender i fylket og utenfor».   

– Jeg er veldig ydmyk og stolt av å bli nominert. Det er veldig stort og betyr veldig mye å få denne anerkjennelsen. Man flyr ofte mye alene ute i havgapet her, og det gjør også veldig mange andre strandryddere. Man ser det ikke. Jeg håper at vi nå da kan være med på å løfte opp de. Det er alle de andre som er her ute å rydder som skal ha kreditten. Skjærgårdstjenesten og alle andre som bidrar så stort for å få dette til å fungere. Hvis vi vinner skal vi bruke premiepengene godt i ryddesammenheng og lage enda flere spennende aksjoner. Vi ønsker oss også en undervannsdrone slik at vi kan undersøke havner og steder hvor vi antar at det ligger mye søppel på bunn for å kartlegge det.

Her kan du stemme på din favoritt: 

http://stemme.ostfoldfk.no
 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter