Mikroplast er funnet i drikkevannet

Nå har plast også funnet veien til vannet i springen på kjøkkenet ditt. En undersøkelse foretatt av NIVA har avdekket mikroplast i drikkevannet på en rekke steder i landet

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har på oppdrag for VG analysert stikkprøver med vann fra springen i elleve kommuner i landet og sett etter plast. I ni av de elleve analysene ble det funnet mikroplast i vannprøvene som ble analysert, skriver VG.

Internasjonal undersøkelse
I september ble det offentliggjort en internasjonal undersøkelse der man fant plast i 72 prosent av alle vannprøvene i Europa, mens man i drikkevannet i USA fant plast i 94 prosent av prøvene. Det ble funnet i gjennomsnitt 1,9 plastpartikler per halve liter vann i Europa, mens 4,8 plastpartikler i det samme volumet i USA.  

Som forventet
– Det er egentlig som forventet at vi finner noe mikroplast. Mikroplasten er over alt nå, uttaler forsker ved NIVA, Amy Lusher til VG.

Mattilsynet som er tilsynsmyndighet for drikkevann stiller seg undrende til at det er plast i drikkevannet. 

– Vi er overrasket. VGs analyser er det eneste vi vet om mikroplast i norske drikkevann. Det er vanskelig å vite om vi skal bli bekymret eller ikke, siden vi vet så lite om hva dette betyr for helsen vår, sier Morten Phillip Nicholls, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet til VG.

Vil følge opp
– VG har gjort sin egen undersøkelse som viste at drikkevannet i Fredrikstad har 0,89 mikroplastpartikler per liter vann. På bakgrunn av den internasjonale undersøkelsen har vår miljøvernminister bedt om at det settes i gang en undersøkelse av drikkevannet i Norge, og Frevar kommer til å følge opp gjennom vår bransjeorganisasjon Norsk Vann, sier direktør i Frevar, Fredrik Helstrøm til Fredriksstad Blad.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter